Winogrona. Właściwości zdrowotne i odżywcze
Jedzenie owoców to pyszny sposób na dostarczenie ciału niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin, mikroelementów, a także zbawiennej dla pracy mózgu energii z węglowodanów. W dobrym tonie jest obecnie zadbanie przez pracodawców wielu branż o smaczne owoce w miejscu pracy, w postaci pakietowych skrzynek owoców. Pozwalają one nie tylko zadbać o zdrową porcję energii, ale także zwiększyć ich efektywność. Z całą pewnością pakietowe skrzynki owoców zwiększają zaangażowanie pracowników w wykonywane przez nich obowiązki, co przekłada się na osiągany przez firmę wynik finansowy. Dużą popularnością cieszą się w biurach winogrona. Zobaczmy, dlaczego to właśnie te owoce warto „podjadać” w pracy. Jakie są właściwości zdrowotne i odżywcze winogron?
Jakie są rodzaje winogron?
Winogrona zaliczane są do owoców winoroślowatych, które uprawiane są nie tylko w Polsce, ale także w krajach Basenu Morza Śródziemnego. Popularne są w Grecji, Włoszech, czy w Chorwacji. Zaletą tych owoców jest możliwość spożywania ich na surowo, zarówno samodzielnie, jak i w formie sałatek, deserów, czy potraw wytrawnych. Wśród powszechnie uprawianych odmian winogron dużą popularnością cieszą się odmiany jasne (winogrono białe, zielone) oraz ciemne (winogrono czerwone, fioletowe). Ponadto można spotkać winogrona bezpestkowe, które pochodzące ze sprawdzonego źródła będą wolne od GMO i równie zdrowe, jak tradycyjne winogrona.
Jakie wartości odżywcze zapewniają winogrona?
Winogrona to owoce wskazane podczas wysiłku intelektualnego. Zaliczane są do owoców wysokokalorycznych. W 100 gramach jasnych odmian znajduje się 69 kcal, a w takiej samej ilości odmiany ciemnej jest ich 67 kcal. Dostarczają one głównie prostych węglowodanów, jak również kwasów owocowych (winowy, cytrynowy, jabłkowy) i sporą ilość witamin. Zawierają one dużą zawartość witaminy A witamin z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witaminy C, E i K. To niezastąpione źródło takich minerałów jak cynk, fluor, fosfor, jod, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo. Winogrona należą do naturalnych antyoksydantów, czyli produktów, które pozytywnie wpływają na pracę układu krążenia, wzmacniają serce, odmładzają skórę, chronią przed zmianami nowotworowymi i działają antyseptycznie. ZE względu na fakt, iż są one zasadotwórcze, pomagają w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów. Chociaż zawierają cukier, mają niski indeks glikemiczny. Biorąc pod uwagę różne gatunki winogron, odmiany ciemne są one bogatsze w żelazo, zawierają też więcej bioflawonoidów, które unieszkodliwiają wolne rodniki i dzięki temu chronią przed rakiem oraz chorobami serca.
Bez względu na kolor, wielkość gron winogrona to zdrowa i pożywna przekąska, która wspomaga procesy trawienia, może działać na organizm odtruwająco. Jest to zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla cukierków i ciastek, które bywają udostępniane w biurach i firmach jako rodzaj poczęstunku dla pracowników i klientów firm.