Porady

fruittogo

Jabłka. Popularne owoce kochane przez każdego

fruittogo

Owocowe dni stają się standardem w coraz większej liczbie firm. To doskonały sposób na to, aby zadbać o swoich pracowników poprzez dostarczenie im zdrowych przekąsek oraz porcji energii, która spowoduje, że będą mieli większą motywację, by sprostać codziennym zadaniom. Możemy się także przekonać, że te popularne owoce pozwalają chronić się przed wieloma chorobami i na dłuższy czas zachować młodość, na co wskazują również dawne mądrości i przysłowia.

Pozytywne właściwości owoców

Jabłka to owoce bogate w wiele witamin oraz soli mineralnych. Ich skórka oraz miąższ znajdujący się bezpośrednio pod nią są bogatym źródłem antyoksydantów oraz błonnika, które nie tylko pomagają oczyszczać organizm, ale także wspomagać trawienie i pracę jelit. Stanowią też profilaktykę w walce z chorobami nowotworowymi. Świeże owoce pozwalają nie tylko na szybkie zaspokojenie niewielkiego głodu, ale także nawodnienie organizmu, ponieważ zawierają dużo soku. Są więc odpowiednim rozwiązaniem dla osób, które zapominają o piciu odpowiedniej ilości płynów. 

Lecznicze właściwości jabłek

Naukowo wykazano, że jabłka nie tylko chronią przed nowotworami, ale także chorobami serca oraz schorzeniami zębów. Są one także źródłem związków takich jak kwercetyna, która pomaga zachować dobry wzrok. Błonnik zawarty w jabłkach pozwala regulować poziom cukru we krwi, przez co są to owoce, które mogą spożywać również diabetycy. Jabłka od lokalnych dostawców to owoce, które w największym stopniu opierają się produkcji z uwzględnieniem sztucznych nawozów. Są one uzyskiwane z zastosowaniem zasad ekologicznego i zrównoważonego rolnictwa.

Znaczenie stałego dostępu do świeżych owoców

Dostawa owoców na tereny biur, ale także szkół czy innych miejsc zbiorowego żywienia to sposób na kształtowanie prozdrowotnych nawyków. Jest to ważne również w przypadku dzieci, które często spożywają dużą ilość złego cukru zawartego w słodyczach. Zastąpienie ich owocami jest doskonałym sposobem na to, aby przekazać najmłodszym zasady związane ze zdrowym żywieniem. Natomiast w wypadku pracowników biur będzie to świadectwem troski ze strony pracodawców oraz menedżerów.